Mi az a mobil alkalmazás?

A mobil alkalmazások már 3-4 éve elérhetőek az érdeklődők számára, de valójában az elmúlt 1-2 évben fordítanak több figyelmet az applikációkra- az egyre növekedő igények miatt – a fejlesztő szakemberek. A legtöbb hétköznapi dolgot, mint a parkolás, a mozijegyvásárlás, a turisztikai látványosságokról szóló információk, múzeumi leírások, vadasparki körséták  már telefonunkra letöltve, rögtön a kezünkben tarthatjuk.

Mobil alkalmazás alatt értjük a mobil eszközön (okostelefon, tablet pc) futó szoftvert. Az eszközök fizikai paraméterei (kijelző felbontása, tárkapacitás, érintőképernyő, GPS lehetőség, stb.) közel azonosak.

Jelenleg a meghatározó szoftver platformok

  • az iOS (Apple által fejlesztett),
  • az Android ( Google) és
  • a Windows Phone (Microsoft)

fejlesztői oldalon lényegesen eltérnek, viszont a felhasználó által elérhető szolgáltatások, alkalmazási funkcionalitások közel azonosak.

Mind három platformhoz külön piactér áll rendelkezése. Ezek jelentősége, hogy a felhasználó a mobil eszközökre lényegében csak innen telepíthet alkalmazást. A piacterek több nyelvűek, a világ bármely pontján a mobil eszközről, illetve interneten keresztül elérhetők. Az alkalmazások lehetnek ingyenes letöltésűek, vagy üzleti alapon megvásárolhatóak, az adott alkalmazást publikáló kiadó döntheti el, hogy melyik megoldást választja. A piactereken keresztül a felhasználók közvetlen visszajelzést tehetnek, így a fejlesztők sokrétű információt kapnak a letöltésekkel összefüggésben (a letöltések száma, területi eloszlása, bejelentett hibák, nyelvterületre lebontott eloszlások, stb.)

Beépíthető funkciók
(audio guide, hangfile, térkép,GPS, linkek, telefonszámok, galéria, RSS, eseménynaptár)

Az alkalmazás különböző tartalmi és navigációs jellegű lapokból épül fel, melyek tartalmi elemei, elérésük sorrendje változó. A lapokhoz különböző funkciók kapcsolhatók, amelyek a lap menüjéből használhatók.

A tartalmi lapokon egy objektum (szobor, épület, esemény, turisztikai attrakció, stb.) leírása kap helyet. A tartalmi lapba igény szerint beépíthetők olyan hivatkozások, funkciók, amelyek a felhasználói igényeket, a mobilitást szolgálják.

A tartalmi lapok grafikai megvalósítása minden esetben egyedi, a megrendelő egyéb arculati elemeivel harmonizáló.

A tartalmi lapokhoz kapcsolhatók:

  • külső linkek (pl.: múzeum hivatalos honlapja, interneten elérhető életrajzi oldalak), amelyekre kattintva a mobil internet eléréssel rendelkező felhasználó megtekintheti az adott oldalt;
  • telefonszámok, amelyek kiválasztása esetén a telefon elindítja a tárcsázást;
  • térkép adatok, amelyek az adott objektum helyét GPS koordináta alapján rögzítik;
  • időpont, amely az események naptárban történő megjelenítését szolgálja;
  • médiatár, amely alapján még több kép, hanganyag rögzíthető a tartalmi laphoz;

A tartalmi lapokon található információk hanganyagban is rögzíthetők és előzetesen stúdióban, narrátorok, akár több nyelven is elkészítik. Amennyiben az adott laphoz tartozik ilyen lehetőség, akkor a menüből az oldal felolvasása indítható.

Navigációs lapok:

A tartalmi lapok közötti eligazodást, az úgynevezett navigációs lapok segítik, melyek lehetnek lista, illetve térkép jellegűek.

Lista lapok:

Az alkalmazások menü lapjai, illetve az objektumok rövid (címszerű) leírásaiból lista lapok építhetők. A listalapokon az információ sorrendje előre meghatározott (pl.: menü), vagy feltételtől függő (pl. betűrend).

A navigációs lapok másik formája az un sematikus térkép. Használhatjuk olyan térképszerű alaprajzok, parkok, múzeumok, belváros megjelenítésére, amelyek nem méretarányosak, de a helyszín vázlatos térképét mutatják, viszont a GPS navigációra nem alkalmasak. Tipikus alkalmazása a „séta”, amely a térképen megjelölt útvonalakat, megállóhelyeket köti össze.

Az egyes megállóhelyekhez „audio guide” típusú hanganyagot rendelhetünk, amely közvetlenül a séta bejárása során hallgatható.

Keretrendszer

Az INFOtec Kft. által fejlesztett tartalomszolgáltató keretrendszer rugalmas eszközt biztosít azok számára, akik mobil készüléken elérhető tartalmakat kívánnak publikálni, viszont nem rendelkeznek megfelelő informatikai háttérrel.

A megrendelő (kiadó) dönthet önálló alkalmazás fejlesztése, illetve alkalmazáson belüli tartalom fejlesztése mellett.

Az önálló alkalmazás fejlesztése estében a teljes arculat kialakítása, az összeállított funkcionalitás egyedi módon tervezhető. Minden alkalmazás saját néven publikálható a piactereken.

Azoknak, akik nem rendelkeznek nagy, átfogó tartalom mennyiséggel, lehetőségük van az INFOtec Kft. által indított turisztikai célú keretalkalmazáshoz csatlakozni. Ezen belül a kiadó csak részben készíthet önálló megjelenést, a felhasználó a piactérről egy alkalmazást tud letölteni, amelyben több projekt is helyet kapott. Van arra is lehetőség, hogy kistérség, régió, vagy egyéb módon összekapcsolt tartalmak alkossanak egy adatbázist, egy alkalmazást.

Néhány elkészült alkalmazásunk:

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, árajánlatunkat megtalálja a myapps.hu oldalon!