A legnépszerűbb LMS (Learning Management System) rendszerek
Az LMS rendszerek legfontosabb jellemzői:

 • Szereporientált jogosultsági rendszer (Role Based Access Control [RBAC]): a hallgatók, tutorok tevékenységei jól elkülöníthetők.
 • A tanulási környezet testre szabható
 • Egy központi taneszköz tároló tartalmazza az összes olyan tananyagot, kurzust, fórumot, gyakorlatot, tesztet, fogalomtárat, amelyet a felhasználó jogosultságai alapján elérhet.
 • Belső levelezőrendszer, fórumok, chat, wiki, a csoportmunka lehetősége biztosított.
 • Integrált, SCORM kompatibilis tananyag-szerkesztői környezet (tananyagmodulok vagy digitális könyvek létrehozása) áll a tanárok rendelkezésére.
 • IMS-QTI szabványnak megfelelő tesztkérdések készíthetők
 • Anonim és nevesített önértékelő tesztek és kérdőívek kezelése és kiértékelése.
 • Kurzusok, tesztek, tananyagok egymásra épülésének kialakítása az előfeltételek meghatározásával
 • Közös wiki szerkesztése hallgatók és tanárok részére egyaránt
 • A tanulmányi előmenetel nyomkövetése
 • A rendszer megjelenése könnyedén testre szabható

Minden rendszernek megvannak a maga “erősségei”, az ILIAS-ban jobban kidolgozott a tanulmányi előmenetel nyomon követése, a MOODLE viszont a hallgatók közötti kapcsolattartást valósította meg és egyszerűbb felülettel, jogosultsági rendszerrel működik.

ilias_logo Az ILIAS (Integriertes Lern-, Informations- und ArbeitskooperationsSystem = Integrált Oktatási, Információs és Csoportmunka Rendszer)  egy nyílt forráskódú (open source) internetes felületen működő e-learning keretrendszer (LMS), melyet  a Kölni Egyetem 1997 óta fejleszt. (PHP, MySQL)

Az ILIAS integrált rendszerben, webböngésző-felületen teszi lehetővé a tanároknak a tananyagok készítését, szerkesztését, a hallgatók számára pedig mindezek feldolgozását, tesztek írását, gyakorlatok készítését és az egymással való kapcsolattartást.

 • Fejlesztő: Kölni Egyetem
 • Első kiadás: 2000. szeptember
 • Legfrissebb stabil kiadás: 4.4.1. (2014. február)

2011. január 25-én társadalmi szervezetként létrejött a Magyar ILIAS közösség Egyesület (MIKE), melynek cégünk is alapító tagja. Bővebben >>

Főiskolák és egyetemek, melyek az ILIAS-t használják:

Hivatalos oldal: http://www.ilias.de/docu/

Magyar ILIAS Közösség Egyesület: http://ilias.gdf.hu/goto.php?target=cat_15420

ILIAS tutorialok a YouTube-on: http://www.youtube.com/view_play_list?p=CE057E2C89FE6608

moodle_logo A Moodle nyílt forráskódú kurzuskezelő rendszer (CMS), más néven oktatáskezelő rendszer (LMS) vagy virtuális oktatási környezet (VLE). Olyan ingyenes internetes alkalmazás, amellyel az oktatók hatékony online tanulási környezeteket hozhatnak létre.

Lehetővé teszi foglalkozási csoportok – kurzusok – kialakítását, digitális tananyagok, tesztek, fogalom- és médiatárak létrehozását, online kapcsolattartást a felhasználók között.

A Moodle fő fejlesztési irányát a Moodle.com csapata vezeti, melynek munkáját a világ minden részéből több száz fejlesztő támogatja. Az alkalmazás nyílt forráskódú, úgynevezett „freeware” szoftver, amely GPL licensz alapján szabadon felhasználható, ez azt jelenti, hogy önálló fejlesztéseinkkel még egyedibbé tehetjük, személyre szabhatjuk a rendszert.

 • Fejlesztő: Martin Dougiamas
 • Első kiadás: 2002. augusztus 20.
 • Legfrissebb stabil kiadás: 2.7. (2014. május 12.)

A moodle keretrendszert több hazai felsőoktatási intézmény is használja kurzusainak támogatására:

Hivatalos oldal: http://moodle.org/

Letöltések: http://moodle.org/downloads/

Magyarországi MOODLE használók portálja: http://www.moodleforum.hu/moodle/index.php

Magyar MOODLE közösség hivatalos oldala: http://moodlemoot.hu/

További hasznos oldalak: http://moodle.lap.hu/

coospace_2 A CooSpace olyan interaktív oktatói-hallgatói virtuális közösségi tér, amely új, korszerű alapokra helyezi a hallgatók és oktatók közötti írásbeli kommunikációt, segíti az oktatót az oktatásszervezésben, a hallgatót a tanulásban, a tanulmányaival kapcsolatos feladatainak teljesítésében.

Kooperatív lehetőség és eszköz az felsőoktatási képzések támogatásában. A diszciplináris képzések magas színvonalának és sokrétűségének folyamatos biztosításán túl többletszolgáltatásokkal növeli az intézmény vonzerejét, illetve segíti a hallgatókat, hogy az oktatási tartalmakat minél hatékonyabban tudják elérni.

Fejlesztő: DEXTER Informatikai Kft.

Hivatalos oldal: http://portal.coospace.hu/

olat_logo Az OLAT (Online Learning And Training) egy nyílt forráskódú webes alkalmazás, hasonlóan az ILIAS-hoz és a MOODLE-hoz, szabad szoftver.

A fejlesztése 1999-ben kezdődött, a Zürich-i Egyetemen, 2000-ben megnyerte a MeDiDa-Prix díjat.
Támogatja a különböző e-learning szabványok használatát, mint például az IMS ( IMS Content Packaging , IMS QTI ) és SCORM.

 • Fejlesztő: University of Zürich
 • Első kiadás: 1999
 • Legfrissebb stabil kiadás: 7.8. (2014.március)

Hivatalos oldal: http://www.olat.org/website/en/html/index.html

Letöltések: http://www.olat.org/website/en/html/unit_download.html