Cégünk 2009 márciusában a Nemzeti Tankönyvkiadóval együttműködve 18 db e-book, és 12 db távoktatási tananyag fejlesztését kezdte el a Centrum TISZK Elektronikus Tananyagfejlesztés projekt keretében. A projekt célja elektronikus távoktatási tananyagok, tanulási lehetőség biztosítása az iskolarendszerből kiszorult, korszerűtlen szakmai végzettséggel rendelkező fiatalok, felnőttek, mozgáskorlátozottak számára, akár munka mellett is.

  • Projekt kezdete: 2009. március 1.
  • Projekt vége: 2010. május 30.
  • Projektvezető: Sikala János
  • Műszaki szerkesztő: Kiss Ágnes, Fodor Katalin, Kéri Róbert, Kiss Melinda, Győri Zsolt
  • Animációkat, képeket szerkesztette: Palánkai Anett, Kéri Róbert
  • Kapcsolattartó a Nemzeti Tankönyvkiadó részéről: Tímár Miklós

A projekt első ütemében 5 db MOODLE tananyag és 7 db e-book készült el, a második ütemben 4 db MOODLE tananyag és 5db e-book. Az anyagokat ebben az esetben is word formátumban kaptuk a szerzőktől, a képekről, animációkról pedig egy forgatókönyvet, vagy egy rövid leírást készítettek részünkre, és ezek alapján programoztuk le azokat.

Ehhez a munkához azért választottuk a MOODLE elearning keretrendszert az ILIAS-szal szemben, mert ebben az esetben nem volt feladat a tanfolyamok menedzselése, itt a hangsúly a tananyagokon volt, ezeknek a megjelenítésére pedig tökéletes az ILIAS-nál valamivel egyszerűbb felépítésű Moodle is. A tananyagfejlesztés szempontjából nincs nagy különbség a két rendszer között, mindkettő könnyen kezelhető, gyorsan elsajátítható szerkesztői felülettel rendelkezik, ugyanúgy beilleszthetők a lapra médiaelemek a MOODLE-ban is, mint az ILIAS-ban, készíthetünk táblázatokat, listákat, egyedi megjelenést az anyagunknak. Ahogyan az ma már egy LMS rendszertől elvárás, mindkét rendszer tudja kezelni a SCORM csomagokat, ami azért lényeges, mert így a fáradtságos munkával létrehozott tananyagainkat nem csak egy adott környezetben tudjuk felhasználni.

Az e-book – vagy más néven  flipbook – az Európában piacvezető  YDP yPublisher rendszerében készült, amely egy PDF formátumú anyagból képes előállítani a lapozható digitális tananyagot, amit aztán a yEditor program segítségével  tudunk kiegészíteni úgynevezett “hotspot”-okkal, amelyekre kattintva egy teszt vagy animáció elindítása lehetséges, esetleg egy adott kép nagyítása, egy külső weboldal nyílik meg. A flipbookok remekül használhatók a ma már széles körben elterjedt digitális táblákon is.

A projekt számokban

  • Oldalak száma: 2500 db
  • Animáció: 300 db
  • Kép: 350 db
  • Video: 25 db

A projektben a Nemzeti Tankönyvkiadó részéről Tímár Miklós volt segítségünkre.