2009 januárja és 2009 decembere közt a Nemzeti Tankönyvkiadó digitális tananyagfejlesztés projektjének keretében, lapozható, flipbook formátumú digitális tankönyveket készítettünk. A flipbookok az Európában piacvezető e-learning cég, a YDP yPublisher tartalomkezelő rendszerében készültek. A flipbook formátum lényege, hogy a könyvek ún. hotspotokkal indítható multimédia elemekkel (képek, animációk, interaktív animációk) és tesztsorozatokkal kiegészítve jelennek meg.

A projekt keretében közel 150 jól ismert általános- és középiskolai tankönyv digitális változata készült el, ezek közül többet már akkreditált digitális tankönyvként elismertek.

Kihasználva az e-book lehetőségeit több ezer tesztkérdést rögzítettünk a saját fejlesztésű YDPTeszt rendszerünkben az elkészült flipbookokhoz. A már ismert kérdéstípusok – választó, párosító, mondatkiegészítő, stb. – mellett számos, a tanárok munkáját segítő, színesítő kérdéstípust valósítottunk meg.

 • Projekt kezdete: 2009. január
 • Projekt vége: 2009. december
 • Projektvezető: Sikala János
 • Fejlesztő: Győri Zsolt, Kéri Róbert, Kiss Melinda
 • Kapcsolattartó a Nemzeti Tankönyvkiadó részéről: Tímár Miklós

A projekt keretében közel 150 jól ismert általános- és középiskolai tankönyv digitális változata készült el (biológia, kémia, fizika, földrajz, irodalom, nyelvtan, történelem tantárgyakból), ezek közül többet már akkreditált digitális tankönyvként elismertek.

A flipbook olyan digitális tananyag, ami teljes egészében tartalmazza az adott könyv anyagát, de kiegészül interaktív felületekkel, melyek egy-egy tesztfeladatot, animációt, hangot rejtenek. Az oldalakat ugyanúgy lapozhatjuk előre-hátra, akár egy hagyományos papírkönyvnél, kereshetünk a tartalomjegyzékben, nagyíthatjuk-kicsinyíthetjük a lapokat.
Elsősorban interaktív táblához készült digitális tananyag, de az összes funkciója elérhető a megfelelő internet böngészővel és flash lejátszóval rendelkező személyi számítógépről is.

Használatukról a Nemzeti Tankönyvkiadó oldalán megtalálható részletes leírásban olvashat.

Kihasználva az e-book lehetőségeit több ezer tesztkérdést rögzítettünk a saját fejlesztésű YDPTeszt rendszerünkben az elkészült flipbookokhoz. A már ismert kérdéstípusok – választó, párosító, mondatkiegészítő, stb. – mellett számos, a tanárok munkáját segítő, színesítő kérdéstípust valósítottunk meg ( ilyen például keresztrejtvény). A rögzítésre használt felület egyszerű, könnyen kezelhető, így nem igényel különösebb informatikai előképzettséget. A kérdések feladatsorokba rendezhetők és az egyes flipbookok oldalaihoz kapcsolhatók. Megválasztható az elrendezésük – ami azt jelenti, hogy egy típuson belül más-más felosztásban jeleníthetjük meg a kérdés szövegét, a válaszlehetőségeket és a kérdéshez feltöltött képet – , a státuszuk, eszerint lehetnek publikusak, vagy ellenőrzésre váróak, javítottak stb..Nehézségi fokot állíthatunk be hozzájuk, ami szintén a feladatsorok összeállításánál nyújt hatalmas segítséget.

A munka nem ért véget, folyamatos az együttműködésünk a Nemzeti Tankönyvkiadóval, célunk, hogy minél  több, a közoktatásban használt tankönyvnek készüljön el a digitális változata.

A projekt számokban

 • Könyvek száma: 150 db
 • Kép: 23.000 db
 • Animáció: 300 db
 • Videó: 500 db
 • Tesztkérdés: 30.000 db
 • Hang: 150 db

A  Nemzeti Tankönyvkiadó részéről Racskó Péter volt segítségünkre a munkában.